Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Haflingi

2010.05.30

A Haflingi kisló (olaszul: Avelignese) egy osztrák eredetű hidegvérű lófajta. Szőke szépségnek is becézik, nevét egy kis hegyi falunak, Haflingnek köszönheti. A hegyvidékek biztos járású lova, amelyet a helybeli parasztok málhás- és kocsilóként használtak. A világ minden táján 17 országban megtalálható, négy földrészen 22 tenyésztőszervezet mintegy 250 000 lovat regisztrál.

 

 

Haflinger Jungtier.JPG    <-Haflingi

Története:

A Haflingi ló Dél-Tirol alpesi farmjairól származik. A területen őshonos, kistermetű lovak képezték a fajta alapját. Ezek a lovak hegyi málhás lovakként végezték mindennapi munkájukat Tirolban. A fajta kialakulásában a törököktől zsákmányolt arab lovak is részt vettek.

Jellemzői

Elegáns testfelépítésű, harmonikus kisló. A feje nemes, száraz, arányos a ló nagyságával. Szemei nagyok, kifejezésteljesek, előre irányulóak. Nyaka középhosszú, a fej felé haladva elvékonyuló, tág orrlyukak jellemzik. A hát középhosszú, jól izmolt, a mozgás lendületét kell követnie. A kancák marmagassága 138–145 cm bottal mérve, szalaggal 147–155 cm között. Övméretük 170–190 cm, szárkörméretük 18–21 cm. A mének optimális marmagassága 140–148 cm bottal mérve, szalaggal 148 és 158 cm között. Övméretük 170–190 cm, a szárkörméret 18–21 cm. A csikók 6 éves korukban érik el a teljes kifejlettséget. Színe a világos sárgától a szénasárgáig terjed, ez a kívánatos fedőszőrszín, mindig egyértelműen fehér, világos hosszú szőrökkel. A szín nagyon fontos, a fajtisztaságnál a fedőszőrök nem lehetnek tűzöttek. A fejen lehetnek jegyek, de nem feltétlenül, a túl sok jegy a tenyésztésből való kizárást jelentheti. A láb jegyei, ha szolidak, akkor elnézhetőek, de a fehér, vagy harisnyás láb szintén kizáró ok lehet. Természetére a kiegyensúlyozottság jellemző, fontos értékmérő tulajdonságai a hosszú élettartam és a termékenység. Jó hústartó, ellenállóképes, fáradhatatlan. Mozgása lépésben laza, határozott, de könnyű talajfogású. Kisebb mértékű akciós mozgás jellemző rá. Tartása egyszerű, takarmányigénye alacsony.

 

 

Horseicon.svg
Haflingi
Dorina galoppozik

   
Származási hely: Olasz Olaszország,
Vérmérséklet: Hidegvérű
Szín: A sárga többféle árnyalata, sörénye, farka világos színű
Testfelépítés: Harmónikus
Jellemzők/Küllem: Fáradhatatlan, mozgékony ló
Marmagasság: 130-140 cm között
Fejforma: Könnyű, száraz
Eredet: XVIII. század
Élettere: Kontinentális éghajlat
Hasznosítása: Hátasló, hámosló, szabadidőló